Maxime Oosten

DERDE ZEGE VAN HET SEIZOEN

Maxime Oosten en teamgenoot Leon Köhler hebben in de Belgische Ardennen hun derde wedstrijd van het seizoen gewonnen in de ADAC GT Masters. In de race op zondag zag het duo als tweede het zwart-wit geblokt, maar schoof door een tijdstraf voor de concurrenten door naar de zege. Door de overwinning in Race 2 blijft het spannend in de strijd om het kampioenschap. Oosten en Köhler staan op een tweede plek, 12 punten achter de kampioenschapsleiders.

Het raceweekend op Spa Francorchamps begon op vrijdag nog lastig voor Oosten en Köhler. In sector twee verloor de BMW M4 GT3 veel tijd ten opzichte van de concurrentie, waardoor Oosten de #54 BMW op P8 kwalificeerde voor de 80 minuten race op zaterdag. Zaterdagochtend rond half 12 gaan de lichten op groen voor race 1. Oosten heeft een goede start en schuift direct drie plaatsen op naar voren waardoor hij als vijfde doorkomt. De goedgemaakte plekken raakt hij niet veel later ook weer kwijt, wanneer Oosten een penalty lap krijgt vanwege het overschrijden van track limits bij de start.

Aan de kop van het veld rijdt de leidende Mercedes alsmaar verder weg, terwijl Oosten rond plek 8 strijdt om verder naar voren te komen. Na de eerste verplichte pitstop komt Leon Köhler met nieuwe banden het asfalt op. Helaas zit Köhler tijdens zijn stint langere tijd klem achter de Lamborghini van Zimmerman, waardoor de gehoopte opmars naar voren wat langer duurt als gehoopt.

Als Oosten het stuur weer heeft overgenomen voor de laatste minuten rijdt de FK Performance BMW op plek vijf in de race. Op deze positie lijkt Oosten te gaan eindigen, maar door het uitvallen van een Porsche in de laatste ronde eindigen Oosten en Köhler race in op een vierde plaats. “Plaatsen goedmaken is natuurlijk altijd positief, maar we hadden vandaag niet de pace om te vechten voor een podiumplek. Uiteindelijk kwamen we toch nog dicht in de buurt van het podium, maar P4 was vandaag het maximaal haalbare.”

Zondagmiddag wordt race 2 aangevangen van een vijfde plek. Deze kortere en 40 minuten durende race begint direct met spektakel. De van pole vertrokken Ferrari krijgt een tik van kampioenschapsleider Kalender en gaat in de rondte. Leon Köhler profiteert van het akkefietje en sluit aan op een derde plek als het veld voor het eerst die dag op weg gaat naar Eau Rouge.Na een safety car periode schuift Köhler door naar plek 2 als de leidende Aston Martin een penalty lap krijgt vanwege een valse start.

Na de verplichte stop zit Maxime Oosten achter het stuur van de BMW M4 GT3 en gaat hij op jacht naar de Mercedes voor hem. Oosten kan het tempo goed volgen en houdt druk op de Mercedes met #1. Tot een echte aanval op de overwinning komt het niet en zo komen Oosten en Köhler in de sprintrace als tweede over de eindstreep. Na de finish krijgt de winnende Mercedes nog een straf van 15 seconden en valt daardoor terug naar plek 6. Oosten en Köhler pakken daardoor de zege en bovenal kostbare punten in de strijd om de titel.

“Wat een dag was dit. Tijdens de kwalificatie ging de koppeling kapot en lange tijd was het onzeker of we überhaupt van start konden gaan. En nu, aan het einde van de dag, hebben we de winst te pakken. Door de zege verkleinen we onze achterstand in het kampioenschap tot 12 punten en hebben we met twee raceweekenden te gaan nog alles om voor te vechten. Grote dank aan het team voor het harde werk vandaag.”

Deelname van Maxime Oosten aan de ADAC GT Masters wordt mede mogelijk gemaakt door Ekris, Veno woodflooring, Effektief, Soldeck poolcovers, rowood, TracPartz en BTR Logistics.

Verder Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén