Maxime Oosten

Ook kampioen BMW M2 CS Racing Cup Benelux 2022

Met opnieuw twee overwinningen in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux, maar liefst zijn achtste en negende zege op rij, heeft Maxime Oosten op het circuit van Spa-Francorchamps al vroegtijdig het kampioenschap beslist. Tijdens het Spa Racing Festival was opnieuw niemand bestand tegen de dadendrang van de 18-jarige Fries. Daarmee vestigt Oosten een uniek record, want nog niet eerder wist iemand in één jaar kampioen te worden in twee vergelijkbare BMW-merkencups.

De condities op de baan waren tijdens het Spa Racing Festival niet gemakkelijk. Felle herfstbuien zorgden ervoor dat alleen de coureurs met de meeste controle over de BMW M2 om de podiumplaatsen konden strijden. De ruim zeven kilometer lange baan in de Ardennen is misschien wel het favoriete circuit van Maxime Oosten en ook onder deze moeilijke condities voelde hij zich als een vis in het water.

De Bas Koeten Racing-coureur kwam naar de Belgische piste met een duidelijk doel voor ogen; beide races voor zijn teamgenoten Dirk Warmerdam en Dante Rappange finishen om de titel al voortijdig veilig te stellen. De weersvoorspellingen voor het weekend zagen er echter niet gunstig uit, het herfstweer beloofde veel regen. Oosten is zelf niet bang voor een natte baan, maar omdat de races samen gereden werden met de Supercar Challenge in een veld van 50 auto’s ben je erg afhankelijk van de prestaties van anderen die minder controle hebben.

In de kwalificatie op vrijdagmiddag was zijn beste tijd goed voor de tweede startpositie in race 1 op zaterdag. Zijn op één na beste tijd, vrijwel gelijk aan zijn beste tijd, was goed voor de poleposition in race 2 op zondagmiddag.    

De condities op de baan waren in de eerste race niet makkelijk. Ten eerste omdat de regen het zicht belemmerde en de baan erg glad was. Daarnaast startten de coureurs van de BMW M2 Cup Benelux twee minuten nadat de Supercar Challenge hun race was begonnen. Al binnen enkele ronden haalden zij de achterste rijders bij en daardoor was het goed opletten om niet in de problemen te komen.

Oosten besloot voorzichtig te zijn en behield zijn tweede positie tot aan de verplichte pitstop. Zorgvuldig zijn inhaalacties plannend klom hij gestaag door het veld van de Supercar Challenge. Hij passeerde de koplopers equipe Meijer-Van Riet en zette zijn inhaalrace voort om uiteindelijk als tiende overall zijn achtste zege van het seizoen te noteren. Deze race heeft Oosten daarmee 36 rijders ingehaald.

Race 2 op zondagmiddag waren de condities op de baan een stuk beter. Het regende niet, maar het was wel erg bewolkt en de baan was nog steeds vrij nat. Oosten voelde zich comfortabel en startte op slicks. Na een goede start sloeg hij direct een gaatje naar zijn achtervolgers en al snel vond hij de aansluiting bij de achterste rijders van de eerder gestarte Supercar Challenge. Uiterst zorgvuldig manoeuvrerend stuurde de jonge Fries zijn Ekris BMW M2 weer foutloos tussen alle Supercars door om na een uur opnieuw als winnaar over de finish te komen. Daarmee is hij officieel de kampioen in de BMW M2 CS Racing Cup Benelux 2022.

Na tien races en negen opeenvolgende zeges is het inmiddels erg jammer dat Oosten de eerste race uitviel in leidende positie. Want niet alleen het feit dat hij dubbeltitel heeft behaald in twee vergelijkbare BMW M2-kampioenschappen is bijzonder, vrijwel alle races in een kampioenschap winnen is natuurlijk ook een bewijs van grote klasse. Mocht Maxime Oosten ook tijdens de Finaleraces, eind oktober op zijn thuiscircuit Assen winnen, dan is dat zeker een unieke prestatie.

Maxime Oosten is ontzettend trots dat hij zijn tweede BMW M2-titel heeft veiliggesteld. “Ik wil mijn familie en mijn team Bas Koeten Racing bedanken voor de perfecte samenwerking. Ook onder moeilijke omstandigheden tweemaal winnen is een prachtige teamprestatie!”         

Deelname van Maxime Oosten aan de BMW M2 Cup Benelux wordt mede mogelijk gemaakt door De Beier/Ekris, Dok 23, Groningsepanden, Orlimex, Veno woodflooring en Soldeck.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén