Maxime Oosten

ZEGE IN EIGEN HUIS

Afgelopen weekend stond voor Maxime Oosten zijn thuisrace op het programma. Op Circuit Zandvoort kwam het volledige deelnemersveld van de ADAC GT Masters in actie. Voor Maxime Oosten teamgenoot Leon Köhler startte het weekend nog moeizaam en met problemen, maar op zondag volgde een champagnedouche.

INHAALRACE OP ZATERDAG
Zaterdagochtend staat de kwalificatie voor Race 1 later die dag op het programma. De ochtend verloopt niet volgens plan voor de #54 BMW M4 GT3 van FK Performance. Door problemen met de koppeling komt Köhler niet in actie tijdens de kwalificatie en wordt er geen tijd genoteerd. Hierdoor moet het duo van achteraf naar voren zien te komen in de race.

Nog voor de start van de race hebben Oosten en Köhler al twee posities gewonnen. Door een diskwalificatie en verplichte pitlanestart van de concurrentie wordt de race gestart vanaf P14.  Leon Köhler zit achter het stuur van de #54 BMW en na een voorzichtige start komt hij steeds beter in zijn ritme. Na een kwartier racen is de Duitser opgeklommen naar de 8e positie in de race. Dat is ook de positie waarin hij de auto overdraagt aan Maxime Oosten voor de verplichte pitstop.

Na de stop komt Oosten als elfde terug op de baan. De verloren plekken worden echter snel goed gemaakt omdat auto’s voor Oosten te kort hebben stilgestaan in de pitstraat en bestraft worden met penalty laps. Hierdoor schuift Maxime Oosten door naar Plek 7. In de slotfase van de race weet Oosten nog twee plekken goed te maken, waardoor hij uiteindelijk als vijfde over de streep komt. “Vandaag was een lastige dag. Tijdens de kwalificatie hebben we geen meter gereden waardoor we de race ingingen met weinig kennis over de banden. Gelukkig heeft het team de problemen met de koppeling kunnen oplossen en kon Leon in het eerste deel van de race al wat plekken goedmaken. Na de pitstop was het veld al aardig uitgerekt, waardoor het moeilijker werd om nog echt grote stappen naar voren te maken. Onze racepace voelde goed en ik ben tevreden dat we vanaf achteraan nog naar plek 5 zijn gereden.”

THUISZEGE
Zondagochtend zijn er geen problemen voor Oosten en Köhler en kunnen ze gewoon deelnemen aan de kwalificatie. Oosten stapt in voor Q2 en komt met zijn snelste ronde tot een zesde startplek. Door een diskwalificatie van één van de Mercedessen schuiven Oosten en Köhler op naar een vijfde startplek op de grid.

Oosten start de race op nieuwe banden en is voorzichtig bij de start. “Nieuwe banden hebben even tijd nodig om hier optimaal te functioneren.” Bij de start verliest hij dan ook één plekje, maar één ronde later is de orde weer hersteld. Na vijf minuten komt de Safety Car op de baan, als één van de Audi’s in de grindbak vaststaat. Wanneer de baan weer wordt vrijgegeven en de banden op temperatuur zijn komt ook Oosten los. Hij schuift binnen no-time door naar de tweede plek in de race, onder meer doordat de Lamborghini in leidende positie een penalty lap krijgt.

De racepace van de BMW is, net als een dag eerder, erg goed. Oosten rijdt naar de achterkant van de Aston Martin van Mike David Ortmann toe en zet hem onder druk. Met nog 36 minuten op de klok ziet Oosten zijn kans schoot en slaat toe. Buitenom door de Tarzanbocht neemt hij de leiding in race over en neemt hij afstand van de concurrentie alvorens hij het stuur overdraagt aan Köhler.

Na de pitstop blijft het tempo hoog vooraan het veld. Leon Köhler loopt met kleine stapjes weg bij zijn naaste belagers waardoor de zege niet meer in gevaar komt voor de #54 BMW. Zo pakt het duo Oosten en Köhler op zondag de tweede overwinning van het seizoen.

Maxime Oosten is enorm blij met de zege in zijn thuisrace: “Dit is een heerlijk gevoel! Een overwinning in een thuisrace is altijd geweldig en het voelt nog net wat lekkerder als je van P5 naar de zege rijdt. Onze racepace was het hele weekend top en met deze zege hebben we het gat naar de kampioenschapsleiders weer wat kunnen verkleinen. Dank aan Leon en het hele team voor deze super race!”

Deelname van Maxime Oosten aan de ADAC GT Masters wordt mede mogelijk gemaakt door Ekris, Veno woodflooring, Effektief, Soldeck poolcovers, rowood en TracPartz.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén