Maxime Oosten

Maxime Oosten dicht bij eerste overall zege in Mazda MX-5 Cup

Slechts 19 duizendste van een seconde kwam Maxime Oosten op de finish te kort om zijn eerste overwinning in het algemeen klassement van de Mazda MX-5 Cup te kunnen vieren. Als regerend kampioen in het klassement onder 24 jaar heeft de 16-jarige Fries zijn zinnen dit jaar gezet op de algemene titel. In de eerste races van dit bizarre seizoen liet Maxime met een tweede en een derde plek tijdens de Zandvoort Superprix zien dat de gevestigde orde rekening met hem moet gaan houden.Tweevoudig kampioen 2019
Vorig seizoen begon Maxime geheel zonder ervaring en zonder verwachtingen in de autosport met deelname in de Supercar Challenge en de Mazda MX-5 Cup. Samen met zijn vriend en teamgenoot Milan Teekens werd hij in de Supercar Challenge overtuigend kampioen in zijn divisie Supersport 2. In de Mazda was Milan zijn concurrent en ook daarin overtuigden zij beide. Maxime werd kampioen bij de rijders onder 24 jaar.

Visitekaartje
Tijdens de Zandvoort Superprix, het eerste van vijf evenementen waarin de Mazda MX-5 Cup in actie komt, wilde Maxime direct zijn plannen voor dit seizoen duidelijk maken. Dat lukte, want met de tweede tijd in de kwalificatie achter Milan gaf hij meteen zijn visitekaartje af.Race 1
De tweede tijd betekende door de reversed grid, waarbij de top tien uit de kwalificatie in omgekeerde volgorde van start gaat, een negende startplek voor Maxime. Als een komeet schoot Maxime echter naar voren, binnen enkele ronden reed hij al achter de leider in de race András Király. Aanvankelijk door alle strijd om naar voren te komen op ruime afstand, maar Maxime verkleinde zijn achterstand per ronde en zat in de slotronde op de achterbumper van Király. In een ultieme poging zette hij op weg naar de finish zijn Mazda naast die van de raceleider, en een fotofinish moest de uitslag bepalen. Met een onwaarschijnlijk klein verschil van 19 duizendste van een seconde werd Maxime toch tweede.Race 2
Gebrand op revanche begon Maxime vanaf de tweede startpositie aan de tweede race. Al snel ontstond een kopgroep van vier coureurs, bestaande uit Maxime, Milan, Király en regerend Mazda MX-5-kampioen Marcel Dekker. Ronde na ronde wisselden deze vier rijders van positie, het was onmogelijk te voorspellen wie zou gaan winnen, want er zat werkelijk nauwelijks ruimte tussen de vier Mazda’s. Uiteindelijk moest Maxime genoegen nemen met de derde positie.

Met twee podiumplekken kijkt Maxime terug op een geslaagd eerste evenement in de Mazda MX-5 Cup 2020. De gevestigde orde is gewaarschuwd!    

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén