Maxime Oosten

Maxime Oosten jongste Nederlander ooit in Porsche Mobil 1 Supercup

Beetsterzwaag, 26 augustus 2020. Maxime Oosten is pas 16 jaar oud en bezig aan zijn tweede seizoen in de autosport. Toch ziet Porsche Motorsport voldoende potentieel in de jonge Fries om hem een wildcard te geven voor deelname aan de Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps komend weekend. “Racen in een Porsche 911 GT3 is al geweldig, dat ik nu mag rijden in het voorprogramma van de Formule 1 en ook nog eens op Spa is een droom die uitkomt”, zegt Oosten trots.

Maxime Oosten begon in 2019, na enkele jaren karting, op 15-jarige leeftijd in de autosport. Hij reed in de Supercar Challenge, waarin hij samen met vriend en teamgenoot Milan Teekens direct kampioen werd in de divisie Supersport 2. Daarnaast reed hij in de nieuwe Mazda MX-5 Cup en ook daar met veel succes, want hij werd kampioen bij de junioren tot 24 jaar. De KNAF onderkent het talent van Oosten en heeft hem opgenomen in de KNAF Academy, een initiatief van de overkoepelende kart- en autosportbond om jonge rijders te begeleiden op weg naar de top.

Maxime Oosten gebruikte de winterperiode om zich samen met zijn vader Hielke Oosten, zelf ook verdienstelijk coureur, te oriënteren op zijn toekomst. Hij reed enkele testsessies, op verschillende circuits en in diverse raceauto’s. Een voorkeur voor het racen in Porsches werd duidelijk, maar besloten werd om dit bizarre seizoen te focussen op zijn tweede seizoen in de Mazda MX-5 Cup. Na zijn succes bij de junioren is de overall titel voor 2020 de doelstelling. Twee podiumplaatsen afgelopen weekend tijdens de Zandvoort Superprix betekenden een mooie start van dit seizoen.

Een testdag begin juli onder begeleiding van Jaap van Lagen, zelf zeer succesvol Porsche-coureur in onder andere de Porsche Mobil 1 Supercup, zette alles in een stroomversnelling. Van Lagen was onder de indruk van de wijze waarop Oosten direct kon toepassen wat hij hem leerde en de progressie die hij snel maakte. Via Bas Koeten Racing werd duidelijk dat Maxime als jong talent in aanmerking komt voor een wildcard voor de Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps en daar wordt uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt.

De Porsche 911 GT3 (Type 991 generation 2) is gebaseerd op de Porsche Carrera. De auto heeft een watergekoelde vier liter zescilinder Porsche boxermotor met 485 pk. De race wordt gereden in het voorprogramma van de Formule 1, op zondagmiddag na de Formule 2 en voor de Formule 1.

“Ik kijk er enorm naar uit om in deze schitterende klasse te kunnen racen. Natuurlijk besef ik dat het tussen al deze ervaren topcoureurs enorm moeilijk zal zijn om in de voorhoede mee te kunnen rijden. Maar ik zal er alles aan doen dat ik kan om mezelf als rookie te laten zien”, besluit Maxime Oosten strijdvaardig.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén