Maxime Oosten

Maxime Oosten schittert met klassezege en snelste ronde in 24 Uur Nürburgring

Met 135 deelnemende auto’s, 518 rijders en dit jaar maar liefst 235.000 bezoekers is de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife een van de grootste autosportevenementen ter wereld. Bij de 51e editie van het evenement behoorde ook Maxime Oosten tot de deelnemers. De coureur uit Beetsterzwaag was bijzonder succesvol bij zijn eerste deelname aan de “ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring”: samen met twee Duitse en één Zwitserse rijder won hij met de BMW M4 GT4 van het Duitse team FK Performance Motorsport de SP10/GT4-klasse, met in total 16 auto’s de op één na grootste klasse in het deelnemersveld. In het algemeen klassement eindigden Oosten en zijn teamgenoten op de 20e plaats, waarmee ze tal van beduidend snellere GT3-auto’s achter zich lieten. Oosten liet ook nog eens de snelste rondetijd in de klasse noteren. “Een geweldig evenement om mee te maken en een prestatie waar ik erg trots op ben”, zegt de coureur over zijn succes.

De 24-uursrace op de Nürburgring is een echte klassieker in de autosport, die ook internationaal steeds meer uitstraling krijgt. Er wordt gereden op de 25,378 kilometer lange combinatie van het Grand Prix-circuit en de Nordschleife, een bijzonder uitdagende baan met 73 bochten en volop hoogteverschil. De baan is uniek en hetzelfde geldt voor de sfeer langs het parcours. Dat ontdekte ook Maxime Oosten: “Mensen komen er soms al een week van tevoren en kamperen langs de baan. Er wordt constant feest gevierd. Je ruikt zelfs als je in de raceauto zit de bratwurst op de barbecues en het bier stroomt volop. En zoveel mensen als daar naartoe komen, echt niet normaal, heel gaaf!”

“Uitrijden zou al heel mooi zijn”, zo wist Maxime Oosten van eerdere deelnames aan 24-uursraces. “Maar de race op de Nordscheife is nog wel van een heel ander kaliber, met 20 verschillende klassen, professionele coureurs en amateurs door elkaar. Als je daar al zonder problemen doorheen komt en de finish bereikt, dan is de kans al redelijk dat je goed naar voren komt. Het eerste uitgangspunt was dus dat we moesten finishen, het resultaat kwam op het tweede plan.”

De trainingen op donderdag en vrijdag liepen al voortvarend. “Met Christian Konnerth, een van mijn teamgenoten, had ik al eens samen gereden. Lorenz Stegmann was vorig jaar een van mijn concurrenten in de Duitse BMW M2 Cup, dus die kende ik ook en ik was blij dat we die nu in ons team hadden. Alleen Miklas Born kende ik nog niet, maar dat is ook een heel goede, super constant. Ik kende de auto al redelijk, dus ik heb degenen die de auto nog niet zo goed kenden, in de trainingen wat meer rijtijd gegeven. Dat ging allemaal goed en het team besloot om mij de snelle kwalificatieronde te laten rijden. Dat was goed voor de tweede startplaats in onze klasse, een uitstekende uitgangspositie waarmee we erg tevreden waren.”

Nadat in de race, die op zaterdag om 16.00 uur van start ging, eerst zijn teamgenoten aan bod kwamen, stapte Maxime Oosten pas in de BMW met het startnummer 86 toen het al donker was. “Dat vond ik niet zo erg, want ik voel me in het donker altijd best op mijn gemak, dus ik had er niet zoveel problemen mee”, verklaarde hij. “Voor de rest was het vooral een kwestie van managen: het managen van het verkeer, het managen van de banden, geen fouten maken. Er waren best veel klapbanden, dus we hebben extra ons best gedaan om netjes met de banden om te gaan. De eerste twaalf uur van de race was vooral een kwestie van overleven, daarna gingen we eens kijken waar we mogelijk zouden kunnen eindigen.”

Naarmate de race vorderde, bleef de BMW M4 GT4 van FK Performance Motorsport constant in de kopgroep in de sterk bezette klasse, zodat een podiumresultaat zich als een realistisch perspectief aandiende. Oosten: “De auto deed het prima, we hebben geen noemenswaardige problemen gehad, niet onnodig lang binnen gestaan. Zo gingen we de slotfase in. Het team zei tegen me: jij gaat de laatste twee stints doen. Je krijgt nieuwe banden en je gaat trappen, zo hard als je kunt! Nou ja, ik heb gedaan wat ik kon en dat is goed gelukt!”

Uiteindelijk legden Oosten en zijn teamgenoten 150 ronden af en wonnen met een ronde voorsprong op de naaste concurrent de SP10/GT4-klasse. De finish was een emotioneel moment, zo gaf Oosten toe: “Als je op de Döttinger Höhe rijdt, het lange rechte stuk voordat je bij de finish komt, dan luister je echt heel nauwkeurig naar de auto, of er niets stuk gaat op het laatste moment, en dan voel je toch best wel de tranen opkomen. De finish halen in zo’n race is al bijzonder, en dan de klasse winnen, bij zo’n sterke concurrentie, is extra speciaal. In de slotfase kreeg ik nog te horen dat we nog niet de snelste rondetijd hadden, dus daar ben ik nog even voor gaan zitten en zo is ook dat gelukt. Toen ik instapte, hadden we elf seconden voorsprong op onze naaste concurrent, aan het eind van mijn stint was dat verschil 30 seconden en later kreeg dat andere team nog een klapband, dus daarmee was onze overwinning veilig. Echt supergaaf, een prachtige prestatie van het hele team!” Komend weekeinde al staat voor Maxime Oosten zijn eerste optreden in de ADAC GT4 Germany op het programma, op het circuit van Oschersleben. Daarvoor is hij nu, mocht dat nog nodig geweest zijn, extra gemotiveerd: “Met de overwinning op de Nürburgring is het seizoen uitstekend begonnen, wat mij betreft mag het zo verder gaan!”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén