Maxime Oosten

2022 start goed met overwinning in Nieuwjaarsrace op Circuit Zandvoort

De tweede positie tijdens de eerste race van het Winter Endurance Kampioenschap op Circuit Zandvoort in november was een mooi debuut voor mij in de snelle Mercedes AMG GT4 van Prins Bernhard. De Nieuwjaarsrace, opnieuw een 4-uurs race, wilden we gaan voor de overwinning in onze divisie II. Dat is gelukt en we werden zelfs derde overall, waarbij we enkele in principe snellere deelnemers achter ons hebben gelaten.

In de kwalificatie op zaterdagochtend reden we de tweede tijd in onze klasse en daar waren we tevreden mee. Bernhard nam dit keer de start voor zijn rekening.

Bij de rollende start stond ik op het pitdak en het is indrukwekkend om 35 auto’s op volle snelheid op de Tarzanbocht te zien afgaan. Vlak voor het Scheivlak raakten twee auto’s die voor Bernhard reden elkaar. Hij moest hen ontwijken, kwam in het gras en zag het hele veld aan hem voorbijgaan. Zo kwam hij na de eerste ronde als laatste door en moest hij aan een inhaalrace beginnen. Bernhard reed een stint van een uur en 20 minuten, maar hij presteerde het om toch als tweede in onze klasse het stuur aan mij over te geven.

Ik kwam al snel in mijn ritme en kon de leiding in divisie II over te nemen. Eenmaal op kop had ik vrij baan en ik begon een mooie voorsprong op te bouwen. Het lukte me zelfs om de snelle Renault RS1, die uitkomt in divisie I, te passeren en zo lag ik derde algemeen.

Net voordat ik het stuur weer aan Bernhard zou overgeven kwam er een code 60 (waarin je maximaal 60 km per uur mag rijden) vanwege een incident op de baan. Ik ging meteen de pits in voor de wissel en daardoor bespaarden we kostbare tijd.

Bernhard kon onze mooie positie vasthouden, maar toen hij een half uur reed kwam er opnieuw een code 60. Ondanks dat hij nog maar kort achter het stuur zat kwam hij direct binnen en zo bespaarden we ook voor onze laatste stop weer veel tijd.

Ik kon de race uitrijden in de wetenschap dat we een ronde voorsprong hadden op de nummer twee. Zo wonnen we de race in onze klasse overtuigend en werden we zelfs derde overall, een prachtig resultaat.

Zo’n Endurance race is erg goed voor mijn ontwikkeling. Het vereist strategisch denken, geduld opbrengen en langdurige concentratie. Ik zie voor mezelf in deze tak van autosport wel een mooie toekomst. Er zijn veel endurance races wereldwijd. In Daytona bijvoorbeeld deden afgelopen weekend acht Nederlanders mee aan de 24-uursrace. Dat is wel heel bijzonder en een waar spektakel voor deelnemers en publiek. Wie weet kan ik daar ooit aan meedoen.

Maar mijn eerste doel is om het Winter Endurance Kampioenschap op een goede manier af te sluiten. Deze overwinning smaakt naar meer. Als we ook de laatste race winnen, de Final 4 op zaterdag 5 maart, worden we zeker kampioen in onze klasse. Het zou mooi zijn om dat samen met Prins Bernhard te kunnen behalen!

Op dit moment zijn we ook druk bezig met mijn programma voor 2022. Binnenkort kan ik hierover meer vertellen, nu zetten we nog de puntjes op de beroemde i.  

Groet,
Maxime

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Maxime Oosten

Thema door Anders Norén